неделя, 4 ноември 2012 г.

Двама детективи в Ню Йорк

Любопитно е как на медийния пазар изплуваха по едно и също време няколко сериала, застъпващи емблематични и добре познати герои като ексцентричният британски детектив Холмс, Шерлок Холмс или Дисни принцесата-Красавицата Бел (или в случая- Кат), но докато идеите са черпени от архивите на времето, то продуцентите ни изненадват с нов поглед върху вече отвърдените класики-вплитат оригиналните мотиви на историите в модерен сюжет. Попринцип не съм голям фен на contemporary стила, предпочитам мрaчаните улици на Лондон като фон за разследванията на Холмс пред кварталите на Манхатън, по вкуса ми са шармантните надиплени рокли на  Красавицата, които отиват на нежната й природа - не дънки и кецове или плитки вместо кок. И все пак, не се отчайвайте, защото този път им се е получило:

1.Beauty and the Beast
Кат Чандлър е badass детектив към NY полицията (нищо че прилича на тийнейджърка, тя може да ви срита трибуквието!). Естествено, тя се насочва към тази, непривична за една млада дама, професия, защото става свидетел на убийството на майка си. Самата тя се измъква на косъм, спасена от тайнствено същество-"звяр", който явно си е провеждал вечерната разходка (нужди си има съществото, и то е човек все пак..) точно в тази местност. Години по-късно "убийствена случайност" (get it? :D) ги среща отново. Само че този път звярът е принц. И е доктор. И бивш войник (така че е умен, красив и атлетичен). Обяснението за Хълк състоянието му си е достоверно (няма да го развалям, но ще кажа, че има голяма вероятност майката на детективката да е намесена)- и разследванията могат да започнат!
дам..само да имаше и химия..
(а, поправка-виждам я отзад!)
Предимства:
Харесва ми подборът на актьори - например този път виждаме Кристин в ново амплоа, сега не е милата Снежанка от продукцията на Hallmark, а истинска бойна машина с прякор Красавицата. И ако тя не ви плаши, то да видите мускулите на Звяра! Актьорът е ново лице за мен, но пък какво лице (дори и белегът му отива!). 
Недостатъци:
Все чакаме някакво развитие в отношенията между двамата - но вместо да се отдадат на чувствата си, ту единя спасява другия, ту обратното. Ами, покажете си малко признателност!
Оценка (според склата от 1 до 10): 7-чка, с потенциал за още (ако вмъкнат някой-друг герой, примерно злодей..да има някакъв конфликт все пак). 

2.Elementary
Един детектив не стига на улиците на Ню Йорк, но пък тук става въпрос за не-кой-да-е, а самото превъплъщение на сър Артър Конан Дойл - обичаният Шерлок Холмс. Той е първообразът на господин Монк, на доктор Хаус, на всеки велик експерт с биполярна натура. Ще призная, в началото идеята за възстановяващ се наркоман, добавена към амплоато на Холмс, малко ме смути. Но пък иначе да представят младата Уотсън  (да, правилно прочетохте-женска е!) като...ами, надзорник на темпераментния бунтар? Образът на Шерлок е компилация от това, което очакваме и...Шелдън от The Big Bang Theory (понякога си мисля как репликите му са толкова типични за смахнатия физик). Иначе, не прилича никак на доктор Хаус (съвсем не!)...А колкото до Уотсън- Луси Лиу се беше поизгубила напоследък и ролята на докторка-единак й отива, някак напомня Кристина Йанг от Анатомията на Грей (и не защото са "дръпнати"). 
Случаите: ...са не толкова интересни като в "Монк", но си имат своя чар. Все пак, сравнено с в "Красавицата и звяра", тук интригата е по-явна, а разрешаването на загадката не свършва там, където очакваш!
в какъвто и вид да са, не можем да отречен, че Холмс и Уотсън правят добра комбина!
...като "дупе и гащи"..
Оценка: 8,3/4 Лоша съм, знам, но знам, че сериалът има как да се развива! Засега ми е прекалено статичен..очаквам появяването на мистериозния татко Холмс.

Забелязвате ли как някои неща в двата сериала се застъпват? Вече не се знае кой сериал е детективски и в кой главните герои са Красавица и Звяр ( и Холмс може да бъде истински трън в трибуквието понякога!)...Ако сте фен на разкриването на престъпления от готини актьори  то и двата сериала са добър избор за съботния следобед.Плюсът на Elementary e и английският хумор. ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар