събота, 29 октомври 2011 г.

Да готвим с Цура: Курабии "Зъбатки"

                                                                     КУРАБИЙКИ "ЗЪБАТКИ"


Та значи, записах се на "Кулинария"-проект за училище, в който готвим нещо вкъщи, продаваме го в даскало и събраните пари отиват за благотворителност. Реших да правя КУРабии по простата причина, че се правят лесно и няма голяма опасност да объркам нещо. Не, ама ДА..
Като изявен "кулинар" (кавичките са нарочно), аз "професионално" счупих миксера на мама (тя още не го знае!) като се опитвах да меся тестото с онея мрежести въртящи се неща...да не говорим, че оплеснках навсякъде! Работата е там, че аз готвя бая успешно без рецепта-като импровизирам, но да следвам дози хич не ме бива! Добре че мама се завтече на помощ и нещата се получиха! Това е само пробна партида (пекохме 5!! тави), истинските ще са цветни (стига да намеря боя за яйца в тоя град!) и с глазура.


РЕЦЕПТА:

1 кисело мляко
1 малка лъжичка сода за хляб (която слагаш в млякото и бъркаш, докато се "изгаси")
чаена чаша и половина захар (по-яко е с кафява)
1 чаена чаша олио
4-5 яйца (аз сложих 5)
1 кг. и 200 гр. брашно
(аз сложих и малко ванилия и джинджифил, може и канела)


за шоколадовата глазура (не е задължителна)-какво говоря!! та това е шоколад, разбира се, че е задължителна!!:


1 шоколад (може и бял)
малко течна сметана (не знам колко точно-вие си преценявате)
по желание орехи или други натрошени ядки


->В една чаша (керамичната е проверено, че няма да се спука) разчупвате шоколада на парчета и добавяте течната сметана. Поставяте чашата в тенджера с кипяща вода, която стига горе-долу до половината на чашата. Когато се разтопи, бъркате. Нанасяте в/у курабиите с четка за рисуване (като се замисля може и със за зъби..или с пръст?). Поставяте орехите, изнасяте на балкона да се втвърди шоколадът.


КАК СЕ ПРАВИ:
Слагате продуктите в последователността, в която съм ги изброила по-горе в дълбока тенджера, само че без брашното, защото 100 на 100 съдът няма да ви стигне. Изливате в широка (и дълбока) тава-това не е тавата, в която ще печете, онази трябва да е повече дълга отколкото дълбока!
Добавяте брашното, бъркате малко, после със спираловидните "израстъци" на миксера ...миксирате. И великото месене започва..месите, месите, слагате допълнително брашно ако трябва, после грабвате едно топче от тестото и бам с точилката (ние нямахме точилка, та използвахме воля, търпение и ръце-страшно е за бицепси ;p). Режете с формички (ако нямате и опакото на чаша става) и поставяте на намазана с олио тава. 
Печете на най-високото около 8-10 минути (като се има предвид, че фурната е вече нагрята). Ако си падате по традиционните лъскави курабии, поръсени със захар, ги намазвате с четката с 1 разбито яйце и поръсвате захар, печете 1-2 минути.


  ВОАЛА:
добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар